Het boek De kracht van rust is gekozen tot het beste spirituele boek van 2021. In deze blog deelt de schrijfster van dit boek, Mirjam van der Vegt, vijf gouden inzichten uit haar boek.
Er bestaan veel misvattingen over stilte en rusten. Zo heb je de rebellen die denken dat ze geen rust en stilte nodig hebben. Ik weet daar alles van, want ik was een van hen, voordat ik in een burn-out belandde. Rust en stilte leken me iets voor introverte mensen. Dat ik mezelf nu stiltetrainer noem, zegt iets over de ontdekkingen die ik daarover heb gedaan. Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met de beide benen op de grond en brengt je op een heel nieuw avontuur; de reis je hart in. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde – daarover schrijf ik in mijn boek. In deze blog geef ik je alvast vijf tips mee voor je eigen dagindeling zodat ook jij de kracht van rust kunt ontdekken.
1. Ontdek je gouden uren
Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daarvan heb je maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar vier uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener die mijn agenda behoorlijk op zijn kop gooide. Want ik probeerde vaak minimaal acht uur aandachtig te werken en dacht dat ik dan ook nog echte aandacht over had voor mijn gezin. (Mam, je luistert niet echt – herken je dat?) De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid.
2. Ontdek je beschikbaarheid – dat is genoeg
Waarvoor wil jij eigenlijk beschikbaar zijn? Voor je het weet word je aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert. Als jij later terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het wellicht slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Denk je nu: o, help, dan krijg ik minder voor elkaar? Lees en doe dan de volgende tip.
3. Doe een dutje
We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Doe wat vaker een dutje en laat je inspireren door Churchill, die bekend stond om zijn dutjes. Dit inzicht kun je ook gebruiken vlak voordat je het podium op moet. Ga niet alles nog een keer in je hoofd ‘stampen’, maar neem even rust. Datgene dat van binnen is opgeslagen, blijft door rust beter hangen.
4. De kunst van het ophouden
De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op, zei een boer ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Houd op tijd op met je werkzaamheden en neem tussentijd tussen je werkzaamheden om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.
5. Beoordeel de dag naar wat je zaait
Kies ervoor aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do-list hebt afgerond – we zijn geneigd te denken dat dat de beste dagen waren. Richt je niet alleen maar op het ‘oogsten’ en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens – dat staat heel mooi in de Bijbel. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst wordt je geschonken. Wanneer het gaat over spreken, wees dan ook niet alleen gefocust op het resultaat. Zaai je woorden en ontdek wat er soms jaren later nog van terugkomt.
Audio Guide
Ga 21 dagen mee op een virtuele reis op zoek naar (meer) rust. Samen met schrijfster Mirjam van der Vegt ontdek je verschillende vormen van rust en hoe jij die kan ervaren in jouw eigen leven.