Home > Artikelen > 4 manieren om te niksen – ontdek de beleving van rust.

4 manieren om te niksen – ontdek de beleving van rust.

De meeste mensen willen minder opgejaagd leven, maar hoe haalbaar is dat? En hoe pas je rust nu heel praktisch toe in je leven, zonder dat het weer een extra taak op je to-do-list wordt? Vier manieren delen we graag met jou.

De aanwijzingen die we je geven, hebben allemaal te maken met beleving. Want uit onderzoek blijkt dat datgene dat je ook daadwerkelijk meemaakt, het beste blijft hangen. Wijsgeer Confucius zei het ooit zo:

Tell me, I will forget
Show me, I will remember
Involve me, I will understand

Deze aanwijzingen vind je onder andere terug in het boek De kracht van rust. van Mirjam van der Vegt. In deze blog deelt zij vier tips met jou zodat jij meer rust kunt ervaren in je leven.

1. Stap in een verhaal 

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Besef goed dat wanneer je wilt leren rusten, je dat het beste samen kunt doen. Alleen samen leren we goed rusten. Je hebt aanmoedigingen van anderen nodig die tegen hetzelfde aanlopen. Geef elkaar toestemming om pas op de plaats te maken. Ik herinner me een zakenpartner die mij inhuurde voor een evenement. Ik had een pittige tijd achter de rug en aan het begin van de dag nam ze me even apart: ‘Jij hebt toestemming om 80% van jezelf te geven… wees wat mild voor jezelf,’ sprak ze me toe. Dat raakte me diep – ik voelde me daardoor zo op mijn gemak dat deze dag automatisch een topdag werd, ook qua prestatie. Want als je niet boven je toppen hoeft te presteren, kun je starten met liefhebben. Daarvoor zijn we bedoeld als mensen – we zijn er om elkaar aan te moedigen!

2. Gun jezelf een reis 

Heb jij ook een takenlijst die eigenlijk gisteren al af had moeten zijn? En loop je daardoor steeds achter de zaken aan? Er staan nog wat mooie dingen die jij echt zou willen ondernemen, maar als je eenmaal met je benen omhoog zit, ben je zo moe dat daar ook niet veel van terecht komt.

Gun jezelf een reis en begin met kleine stapjes vanuit verlangen. Een open reflectievraag per dag kan je daarbij helpen. Het antwoord op zo’n vraag kan namelijk je hele perspectief veranderen. Toen ik gisteravond nadacht over mijn meest waardevolle moment van de dag en ik dat moest beschrijven, werd ik echt warm van binnen. Een organisatie bracht appels langs voor het goede doel. Absoluut niet rendabel, helemaal niet prestatiegericht – maar juist zij brachten kleur aan mijn dag. Als ik daar nu meer van zou willen, hoe geef ik dat dan ruimte in mijn agenda? Als ik dan op reis ben in mijn leven, wil ik meer oog hebben voor die kleine richtingaanwijzers die mijn pad omgooien. Dan ontdek je de mooiste vergezichten!

3. Gun je hersenen een reminder

Hoe vaak kijk jij per dag op je to-do-list of denk je aan wat er allemaal nog moet gebeuren vandaag? Juist – we besteden vaak veel hersencapaciteit om onszelf te herinneren aan wat er allemaal nog opgelost moet worden. Zou het niet fijn zijn als je je hersenen minstens zo vaak herinnert aan het feit dat je even een pauze moment mag nemen?  hoe kun je jezelf herinneren aan je goede voornemen meer rust in te plannen?

4. Durf onaf te zijn

Durf onaf te zijn. Het feit dat alles steeds maar ‘af’ moet, maakt ons slavendrijvers voor onszelf. Maar wees relaxed: het is nooit af! Zie het leven als een spel dat maar voortduurt – van een spel wil je toch ook niet dat het ‘klaar’ is? Soms nemen we onszelf heel erg serieus als het gaat om onze to-do-list. Als je dan toch zo serieus bezig bent, neem rusten dan ook wat serieuzer. Het helpt mij persoonlijk om mezelf voor te stellen in een plaatje waar ik weer eens doordraaf. Kijk even naar de man of vrouw in het plaatje en ga in gedachten even bij hem/haar zitten, al is het maar 1 minuut. Glimlach naar je to-do-list. Die is er straks ook nog wel.

Square-mens-audioguide

Audio Guide

Ga 21 dagen mee op een virtuele reis op zoek naar (meer) rust. Samen met schrijfster Mirjam van der Vegt ontdek je verschillende vormen van rust en hoe jij die kan ervaren in jouw eigen leven.